danica-tomic

Даница Томић испред авиона

Даница Томић, прва српска пилоткиња

О првој жени пилоту у Србији данас се мало зна. Историјска читанка ће нас подсетити на то Даницу није омело да се посвети, како се тада сматрало, мушком позиву, а својој највећој љубави - летењу.

Даница Томић рођена је 1901. године у месту Даљ (Хрватска). О њеном животу и раду сазнајемо из једног јединог извора, а то је часопис "Илустровани лист" који је објавио причу о неустрашивој Српкињи која је "прва жена у нас која је правила лупинге, што је окретање авиона у ваздуху, и друге акробације." Несумњиво је да је ова изузетна Српкиња показала велику храброст и упорност и својим радом утрла пут садашњим генерацијама српских жена које желе да се посвете овом позиву.

Даница Томић била је удата за команданта 6. ваздухопловног пука, мајора Миодрага Томића (Страгари, 1888. – Чикаго, 1962.), који се као војни пилот посебно истакао за време Балканских ратова и Првог светског рата.

Томић је припадао првој класи од шест пилота школованих у Француској 1912. године. Занимљиво је да је командант Томић први пилот који је извео борбени лет у Првом светском рату на Српском фронту и то на почетку Церске битке у августу 1914. године, али и да је био први српски пилот-ловац који је оборио непријатељски авион и то на Француском фронту 1916. године.

Своје велико и драгоцено пилотско искуство, Томић је пренео на своју супругу која је од њега учила све тајне пилотског позива. Захваљујући његовој подршци, али и својој упорности и жељи за знањем, Даница Томић постала је прва жена пилот у нас, односно прва жена која је, како у Југославији, тако и на Балкану, стекла диплому туристичког (спортског) пилота.

Испоставило се да је за Даницу Томић кључно било то што је у јесен 1930. године у "Политици" објављен оглас "Друштва резервних летача" за пријем кандидата у цивилну пилотску школу у Београду. Даница се јавила на тај оглас, а за ту своју одлуку имала је велику подршку свог супруга мајора Томића. На конкурс су се пријавиле још две жене, Кристина Горишек и Загорка Плећевић, али се Даница показала као најбоља, била је боља чак и од неких мушких кандидата.

Током практичног дела испита, Даница је одушевила комисију која је била изненађена вештином којом је Даница управљала авионом, и која је на крају констатовала "да кандидат лети врло мирно, сигурно, сталожено и са веома ретким самопоуздањем." Положивши овај испит 1933. године, Даница је постала прва жена са летачком дозволом у Краљевини Југославији. На овом оствареном успеху, Даници Томић је честитке упутио и часопис "Наша крила". Даница Томић je била друга жена у свету која је добила пилотску дозволу након Рајмонд де Ларош која је ту дозволу добила 18 година пре српске авијатичарке.

Нажалост, Даница Томић је попут многих знаменитих Српкиња потпуно заборављена. Након што је њен супруг, мајор Миодраг Томић, током Другог светског рата пао у заробљеништво, Даници се губи сваки траг. Претпоставља се да му се након рата прикључила и да су заједно отпутовали у Америку. Према неким прилично поузданим подацима, Даница је преминула 1961. године. Занимљиво је да о Даници Томић као првом српском женском пилоту не постоји никакав писани траг осим поменутог чланка у часопису "Илустровани лист" који је и забележио незаборавне утиске о првом лету хероине српског неба.