О нама

Историјат — О одељењима

О нама

Народна библиотека ''Душан Матић'' носи име по познатом српском књижевнику и академику Душану Матићу, који је рођен у Ћуприји.

Библиотека ''Душан Матић'' представља средиште уметничког и културно—образовног развоја локалне заједнице.

Услуге у ћупријској библиотеци користи око 5.000 суграђана. Књижни фонд Библиотеке броји око 50.000 књига, од тога 30.000 књига из домаће и светске књижевности налази се на Одељењу за одрасле, око 10.000 књига је на Дечјем одељењу и 10.000 књига је на Одељку стручног и научног фонда.

Историјат

Веза између нашег милог града и књига почела је још у 19.веку, када је у Ћуприји основана Ћупријска читаоница, на иницијативу тадашњег председника ћупријског Окружног суда, Антонија Пеливановића.

У Ћуприји се 1938. оснива ''Културно-просветни клуб'', а након Другог Светског рата формирана је нека врста омладинске библиотеке у згради Соколског дома. Она је 1946. године прерасла у прву послератну градску библиотеку. Од 30. маја 1961. године Библиотека ради као самостална установа културе.

Из Соколског дома Библиотека је касније пресељена у локал официрске зграде, саграђене после Другог светског рата, у улицу Цара Лазара број 12, а . године Библиотека је пресељена у улицу Милице Ценић број 15, где се и данас налази. Због свог архитектонског значаја, зграда Библиотеке је проглашена културним добром и налази се под заштитом државе.

Легат Душана Матића

Управни одбор Народне библиотеке Србије – установа културе од националног значаја, на седници одржаној 18. марта 2013. године, донео је одлуку да се Легат Душана Матића у Народној библиотеци „Душан Матић“ у Ћуприји, стави на листу старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја.

Легат Душана Матића до сада је посетио велики број заинтересованих суграђана, гостију, писаца, уметника и ђака о чему сведочи и књига утисака која се налази у спомен соби. Посета Легату је саставни део прославе Матићевих дана и том приликом се направе фотографије лауреата за Матићевим радним столом.

НАША ОДЕЉЕЊА

Одељење за одрасле

Одељење за рад са одраслим читаоцима располаже фондом од око 30 хиљада књига. Фонд садржи стручну књигу, белетристику и веома богат избор наслова које се баве књижевношћу као науком (књижевна критика, теорија и историја књижевности).

Фонд овог одељења је отвореног типа и смештен је по UDK систему.

У оквиру Виртуелне библиотеке Србије формиран је електронски каталог и врши се електронска позајмица. Корисницима су омогућени различити типови чланарина у зависности од њихових потреба. Одређене категорије корисника, као што су пензонери и добровољни даваоци крви, имају бесплатну чланарину. Библиотека се труди да својим активностима буде атрактивна свим старосним групама.Одељење за децу

Књижни фонд Одељења за рад са децом прилагођен је дечјем узрасту. Организован је слободан приступ књигама. Део фонда је смештен по UDK систему, а у читаоници се користи приручна литература.

Школска лектира је издвојена по разредима и омогућава лакше сналажење корисника. Предшколске установе и основне школе, чији полазници су главни посетиоци дечјег одељења, редовно прате и учествују у активностима Библиотеке.

Библиотека често организује програме намењене деци, као што су дружења са дечјим писцима, обележавање дана дечје књиге, конкурси литерарних радова као и ликовних радова на тему књижевних дела и конкурс за најлепшу смс поруку. У оквиру рада дечјег одељења изузетно успешно ради и Дечји драмски студио.Одељење стручног и научног фонда

Одељење стручне књиге је физички издвојен књижни фонд, сложен по UDK систему, који омогућује лакше сналажење корисника.

Стручно и научно одељење има око 10 000 монографских публикација, од којих је око 70% доступно за позајмицу ван библиотеке, а остатак се користи у читаоници.

Корисницима је на располагању богат избор стручне литературе из свих области људског знања као и стручна помоћ у одабиру одговарајућег матерјала за њихов рад. У склопу овог одељења налазе се и књиге на страним језицима, чији фонд је већим делом добијен на поклон од грађана Ћуприје, али и од француске и америчке амбасаде.Завичајно и одељење за старе и ретке књиге

Завичајно одељење Народне библиотеке „Душан Матић“ у Ћуприји окупља на једном месту библиотечку грађу која је по тематском, ауторском или издавачком критеријуму везана за Ћуприју и њену околину.

Поред монографских публикација, завичајна збирка садржи и велики број разгледница, плаката, каталога изложби, фотографија и остале некњижне библиотечке грађе која се односи на Ћуприју.Одељење за дигитализацију

У овом Одељењу рад је подељен у два сегмента: обрада приновљених јединица библиотечке грађе у COBISS базу података и дигитализација.

У току 2014. године при овом одељењу основано јеОдељење за дигитализацију, чиме је створена полазна основа за пренос у електронски формат најважније књижне и некњижне грађе библиотеке и формирање дигиталних колекција и дигиталних изложби.

Библиотека++

Пројекат на који смо посебно поносни је „Библиотека ++“, а са њим смо конкурисали код међународне организације EIFL (Electronic Information For Libraries). Овај пројекат нам је посебно значајан јер је средства за његову реализацију доделила међународна организација која сарађује са библиотекама у више од 60 земаља у развоју и земаља у транзицији.

Библиотека у Ћуприји је једина библиотека из Србије чији је пројекат прихватила ова међународна организација у 2014. години. За само 18 месеци у радионицама у Библиотеци обучено је преко 500 деце и младих. Они су на пријемчив и лак начин савладали корисне вештине компјутерског кодирања, креирања веб апликација и програмирање робота за кретање. Основно средство за обуку деце и младих су лего MindStorm EV3 роботи.