ДАН БИБЛИОТЕКЕ

Библиотека у Ћуприји обележава 155 година библиотечке делатности на подручју наше општине.

.15.12.2023. | вести

 

Поводом 155 година постојања Библиотеке у Ћуприји, у четвртак, 21.12.2023, одржаће се Свечана академија у Косој сали Гимназије, са почетком у 17.00 часова. Добро дошли!

radionica-moj-omiljeni-knjizevni-junak-i-ja

   Прва Читаоница у Ћуприји основана је 29. децембра 1868. године на иницијативу и уз велико залагање Антонија Пеливановића, тадашњег председника ћупријског Окружног суда и народног посланика.
Читаоница је са мањим прекидима радила све до Првог светског рата.
После Првог светског рата, 1927. године у Ћуприји се поново оснива читаоница под називом "Грађанска касина и читаоница". Основни циљ ове читаонице био је да у најширим слојевима грађанства ради на духовном усавршавању и културном препороду.
   У Ћуприји је 24. марта 1938. године основан "Културно-просветни клуб", који је окупљао углавном интелектуалце, службенике и студенте. Клуб је, поред осталог, имао и своју библиотеку.
После Другог светског рата, формирана је нека врста омладинске библиотеке, а налазила се у Соколском дому. Од 1946. године ова библиотека је прерасла у прву послератну градску библиотеку.
   Решењем Народног одбора општине Ћуприја од 30. маја 1961. године, библиотека је одређена за Општинску матичну библиотеку за подручје општине Ћуприја, што представља и акт оснивања библиотеке и почетак рада установе у садашњем облику.
Из Соколског дома библиотека је 1970. године пресељена у локал официрске зграде , која је саграђена после Другог светског рата, у улици Цара Лазара број 12.
   Општинска матична библиотека променила је назив 25. новембра 1977. године у Народну библиотеку "26. септембар". Библиотека се 13. септембра 1986. године сели у зграду у улици Милице Ценић број 15, где се и данас налази, а 27. августа 1987. године донета је одлука да се библиотека преименује у Народну библиотеку "Душан Матић".
Седамдесетих и осамдесетих година прошлог века радило је и неколико сеоских библиотека, али њихова активност није дуго трајала.
   Ово је кратка историја библиотечке делатности и јавних библиотека у нашем граду.
   Данас Народна библиотека "Душан Матић" наставља традицију ћупријског читалишта и из тих разлога се Дан библиотеке у Ћуприји обележава 29. децембра, на дан када је 1868. године основано прво Читалиште у граду на Морави.
За 155 година ова установа културе прешла је пут од месног читалишта до самосталне установе. Током овог дугог периода, Библиотека у Ћуприји се доста мењала: мењала се зграда, назив, књижни фонд, број запослених… Али, мисија Библиотеке свих ових година остала је иста: то је било место где се житељи нашег града окупљају око књиге, место где се развија и шири љубав према књигама и читању.
   Библиотека је истински чувар колективног памћења. Све ово нас с разлогом чини најважнијом установом културе у граду.

 

   Библиотека данас има близу 5000 чланова, а право на бесплатан упис имају деца предшколског узраста и ученици првог разреда основних школа, деца из хранитељских породица, пензионери, грађани старији од 65 година и добровољни даваоци крви.
   Књижни фонд библиотеке броји око 65. 000 књига. Поред књига, корисницима наших услуга у Читаоници на располагању стоје и дневне новине (Политика и Вечерње новости) и велики број других стручних часописа.
Поред библиотечко-информационе делатности, библиотека посебну пажњу поклања и културно-образовној делатности. Савремена библиотека, осим изнајмљивања публикација, има за циљ и социјализацију грађана, шрење правих вредности у култури и подстицање и промовисање различитих облика културног и уметничког стваралаштва.
Годишње се у ћупријској библиотеци организује око 80 различитих културних дешавања: промоције књига, изложбе, креативне радионице, концерти, предавања, позоришних представа...
Најважнија културна манифестација коју библиотека организује јесу Матићеви дани. Манифестација је посвећена књижевнику и академику Душану Матићу, који је рођен у Ћуприји 13. септембра 1898. године.
Поред Матићевих дана, треба поменути и манифестацију "Библиотека ноћу - Ћуприја будна уз књигу". Манифестација се организује поводом Међународног дана књига и тог дана библиотека ради са корисницима до 24 часа, до поноћи, уз богат и рановрстан културно-забавни програм током целог дана.
За ученике основних и средњих школа, током зимског и летњег распуста, библиотека припрема велики број креативних радионица.
   У својим активностима, посебну пажњу поклањамо социјално осетљивим категоријама становништва: деци са посебним потребама, деци предшколског и школског узраста и старијим грађанима.
   ПЛАНОВИ ЗА БУДУЋНОСТ
   Наши планови за будућност везани су за даље унапређење рада у области библиотечко-информационе делатности. То подразумева даље побољшање техничке опремљености библиотеке и континуиран рад на обнови књижног фонда новим публикацијама.
    У културно-образовној делатности, различитим програмима и активностима, наставићемо рад на популарисању књига и читања код најмлађе популације.
   ЛЕГАТ ДУШАНА МАТИЋА
   Саставни део библиотеке је Легат Душана Матића. Део своје заоставштине Душан Матић је оставио свом родном граду односно библиотеци. Легат – Спомен соба Душана Матића налази се и нашој установи од 1986. године. Легат се састоји од личне библиотеке Душана Матића, његове радне собе, докумената, признања и награда које је добијао, цртежа, преписки, рукописа и мноштва друге библиотечке грађе.
   Због изузетног значаја за културно наслеђе Србије, Министарство културе и информисања Владе Републике Србије је 2014. године донело Одлуку да се Легат Душана Матића стави на Листу старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја за националну културу, а ова Одлука је објављена у Службеном гласнику РС (број 34/26. март 2014).
Легат садржи огромно богатство материјала за истраживање и изучавање.