Драгослав Михаиловић
(Ћуприја, 17. новембар 1930 — Београд, 12. март 2023)
   Поводом прве годишњице смрти књижевника Драгослава Михаиловића, Народна библиотека „Душан Матић“ у Ћуприји направила је изложбу књига славног писца захваљујући коме је наш град заузео тако важно место у српској култури.
Годину дана од како је српска културна сцена остала без великана Драгослава Михаиловића. Чувени романописац, приповедач, романсијер, сценариста, драматург и редован члан Српске академије наука и уметности.
Академик, Драгослав Михаиловић рођен је 17. новембра 1930. године у Ћуприји. Михаиловићева најпознатија дела су “Кад су цветале тикве”, “Фреде, лаку ноћ”, “Ухвати звезду падалицу”, “Чизмаши”, “Петријин венац”, “Гори Морава”, “Злотвори”, “Јалова јесен”, “Преживљавање”, “Лов на стенице”, Голи оток“...
   Носилац је највећих и најпрестижнијих награда и признања: Октобарске награде града Београда, за збирку приповедака “Фреде, лаку ноћ”, Андрићеве награде за роман “Петријин венац”, Златне арене за сценарио “Вијетнамци” Фестивала југословенског играног филма у Пули, НИН-ове награде за роман “Чизмаши”, награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу за роман “Чизмаши”, као и многих других награда и признања.
Академик Драгослав Михаиловић преминуо је 12. марта ове године.
Драгослав Михаиловић је успео да својим непролазним делима стекне поштовање и углед теоретичара, али истовремено и деценијама наклоност најшире публике.
   Поводом прве годишњице смрти књижевника Драгослава Михаиловића, Народна библиотека „Душан Матић“ у Ћуприји направила је изложбу књига славног писца захваљујући коме је наш град заузео тако важно место у српској култури.
С великим поштовањем је Библиотека у Ћуприји годинама организовала низ активности и пригодне програме у част славног суграђанина. По свим статистикама, његове књиге су годинама најчитаније у ћупријској Библиотеци. Остаће упамћен и по својим бесмртним ликовима јединственим по томе што представљају оличење части, одважности, племенитости, поштења и човекољубља.
   Први званични гест којим су Ћупричани показали да ће и даље чувати успомену на лик и дело за живота прослављеног суграђанина, десио се већ после пола године од његовог одласка.
   На дан рођења и у славу књижевника и академика Драгослава Михаиловића, Народна библиотека "Душан Матић" у сарадњи са Установом културе у Ћуприји, Гимназијом и општином, у ћупријској Гимназији, организовала је књижевно - драмску манифестацију „Драгослављев венац". После трибине „Живот и дело Драгослава Михаиловића“, доц. др Милица Кецојевић представила је своју књигу „Поетика приповедања Драгослава Михаиловића“.
На свечаности су додељене и награде са конкурса „Мој завичај“ Народне библиотеке „Душан Матић.
   Верујемо да смо овим скромно допринели чувању успомена на живот и и вредан стваралачки опус академика и да ће ова установљена манифестација као и награда постати традиционална културна активност у Ћуприји.
Драгослав је још за живота постао један од најзначајнијих писаца у историји наше књижевности. Ћупричани су га волели и поштовали, поносили се његовим књижевним успесима. Неспорно је да је кроз своја дела прославио свој родни крај на чему су му суграђани посебно захвални. Имао је смелости да покаже да је разговорни језик потпуно равноправан са књижевним и да су оба једнако погодна за уметничко изражавање.
   У Ћуприји је једна улица у самом центру као и трг названа по чувеном академику, а у граду је осликан мурал са ликом Драгослава Михаиловића од 36 квадрата на стамбеној згради на улазу у Ћуприју из правца Јагодине.
У граду постоји још један мурал и он се налази на углу улица Кнеза Милоша и Сремске, на месту где је некада била кућа славног писца и једног од најпознатијих Ћупричана.
   Биографију славног академика „Речи од мрамора, Драгослав Михаиловић – живот и дело“ написао је слависта Роберт Ходел. Том приликом је рекао: „Оно што ме фасцинира код Драгослава Михаиловића то је његова људскост, не само према јунацима. који су му блиски,него и према злочинцима. Он гаји једно топло разумевање. За мене је Михаиловић образац савременог хуманизма“.
 
radionica-moj-omiljeni-knjizevni-junak-i-ja
radionica-moj-omiljeni-knjizevni-junak-i-jaдрагослав-михаиловић