draginja-ruzic

Ауторска права фотографије - Позоришни музеј Војводине (фотографија је преузета са сајта Википедија)

Драгиња Ружић - заборављена српска глумачка дива

У наставку серијала Историјска читанка представићемо Драгињу Ружић, прву српску професионалну глумицу, чланицу Српског народног позоришта.

Драгиња Ружић је рођена2. октобра 1834. године у Врањеву, данашњем Новом Бечеју, где је завршила основну школу. Била је ћерка Милице и Луке Поповића, свештеника по занимању.

Била је једно од седморо деце у породици која је дала много позоришних радника. Сви они су били чланови ансамбла новосадског Народног позоришта као и њен супруг Димитрије Ружић са којим је имала двоје деце.

Драгиња је прва отишла из своје породице да гради каријеру. Њена прва станица на том путу је било место Чанд у Румунији. Први пут је заиграла 17. јула 1860. године у чувеном комаду "Ајдуци" Јована Стерије Поповића, у ком је тумачила лик Видосаве. Чланица Српског народног позоришта постаје 1861. године и у њему остаје све до своје смрти.

Поред овог позоришта, играла је и у Народном позоришту из Београда (1872-1873), као и Хрватском народном казалишту.

Драгиња је током своје богате уметничке каријере играла различите улоге у добро познатим позоришним комадима. Најзначајније улоге су јој биле Фема "Покондирена тиква" Султана "Зла жена", Јелисавета "Марија Стјуарт", Јевросима "Максим Црнојевић" и многе друге улоге. За своје глумачко стваралаштво награђена је "Сребрним ловоровим венцем"које је Друштво Српског народног позоришта додељивало глумцима на обележавању уметничког рада. Ово признање се и данас чува у Позоришном музеју Војводине.

Познати композитор Исидор Бајић написао је за Драгињину последњу представу композицију "Опроштајни поздрав Драгињи Ружић". У својој 64. години Драгиња се повлачи са позоришне сцене на којој је провела пуних 38 година. Пензионисана је 13. августа 1898. године.

Свој живот, ова истакнута уметница завршила је само седам година након свог пензионисања. Умрла је у Вуковару, 6. септембра 1905. године у својој 71. години живота. Њени посмртни остаци су пренети у Нови Сад, где почива заједно са својим супругом. Данас једна улица у Новом Саду носи име по овој истакнутој првакињи драме.