jelisaveta-nacic

Јелисавета Начић (лево), фото: снимак екрана са YouTube канала Рас телевизија

Прва жена архитекта у Србији - Јелисавета Начић

Јунакиња наше историјске читанке је Јелисавета Начић, прва жена архитекта у нашој земљи, која је пројектовала многа капитална здања у предратном Београду. У време када је само 7% жена у Србији било писмено, ова храбра и талентована Београђанка је завршила факултет, и то у првој генерацији српских архитеката.

Рођена је у Београду 1878. године као тринаесто дете имућног трговца на велико Михаила С. Начића. Мајка јој је била ћерка Јована Савића, управника Управе фондова, а по женској линији је водила порекло од породице Ичко. Породица Начић имала је имање на падини испод данашњег хотела Москва.

Одлука да се упише на тек отворени Технички факултет, као прва студенткиња архитектуре у првој уписаној генерацији студената, није наишла на разумевање и одобравање код Јелисаветине породице.

Наиме, у Србији је од 1863. године постојао Технички факултет, али одсек за архитектуру основан је тек 1896. године, па су тако у XIX веку у Србију долазили архитекте из иностранства, а крајем века у Београд су пристизали српски студенти школовани на универзитетима у западној Европи, доносећи нове и другачије архитектонске стилове.

Јелисавета Начић је веома успешно и брзо завршила студије и већ 1900. године дипломирала, поставши тако прва жена архитекта у Србији.

По завршетку студија суочила се са истим проблемом родне дискриминације. Виши положаји и напредовање у служби нису јој у почетку били доступни. Чак и ова позиција била је успех за једну високообразовану жену у Србији тога времена. Јелисавета је, међутим успела да пробије ту, до тада непремостиву баријеру. Положивши државни испит, прешла је 1902. године са службом у инжењерско-архитектонском одсеку Београдске општине. Свој друштвени и професионални ангажман Јелисавета је остваривала и кроз активност у Удружењу српских инжењера и архитеката, чија је била чланица.

aleksandar-nevski-crkva

Црква Александар Невски у Београду, дело Јелисавете Начић, фото: Милена Арсић

Плодна и успешна каријера Јелисавете Начић прекинута је 1916. године када је интернирана у логор Нежидер у Мађарској јер је 1913. године на Теразијама подигла славолук у част повратка српске војске из Балканских ратова на коме је писало „Има још неослобођених Срба“. Ту је упознала албанског интелектуалца Луку Лукаја, за кога се 1917. године удала и родила ћерку Лулу.


По завршетку рата кратко су живели у Београду, одакле су се преселили у Скадар, где је Лукај био министар у влади Есад Паше, пријатеља Срба, који је помогао Србима да пређу преко Албаније у време Првог светског рата.Преминула је у Дубровнику 6. маја 1955. године. Умрла је сиромашна и заборављена, а била је део прве генерације студената архитектонског одсека и прва жена дипломирани архитекта у земљи, једна од првих жена запослена у јавном сектору, пројектовала прву модерну школску зграду, прву болницу за туберкулозу, прву кружну пећ за израду опеке, прву плански зидану стамбену зграду на Балкану.


Њених руку дело су и цркве Александар Невски у Београду и Архенгел Михаило у Штимљу, као и спомен плоча војводама Радомиру Путнику, Живојину Мишићу и Глигору Соколовићу.